Buna !

Bine ati venit pe blogul meu de calatorie.
Sper sa gasiti ceva interesant si sa va placa.
Bafta !

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" de la Chiuzbaia - Maramures

Manastirea Chiuzbaia se afla la 7 km nord-vest de Baia Mare, judetul Maramures, pe DN18 spre est - 6 km, ramificatie la stanga, DL spre Chiuzbaia (7 km) . Asezamantul a fost construit intre anii 1995-1998. A fost construita si pictata biserica din zid; de lucrari s-a ocupat preotul paroh Viorel Mada. Este ctitoria credinciosilor din Chiuzbaia.
 Schitul „Nasterea Maicii Domnului” din Chiuzbaia. Pentru unii, e un fel de Meteora de Maramures. Pentru altii, cel mai apropiat schit de „capitala judetului”. Pentru staretul schitului, Varlaam, e un loc binecuvantat si blestemat, in acelasi timp. Un schit al paradoxurilor, in care incercarile sunt la fel de puternice ca si semnele si minunile. Manastirea a avut un destin plin de paradoxuri. S-a nascut dintr-un vis al preotului din Chiuzbaia, in care i s-a poruncit sa ridice o manastire. Si s-a extins din daruirea staretului Varlaam, care a urmat intocmai semnele si indemnul „munceste si te roaga”. Tot in urma unui vis, s-a realizat pictura bisericii. Si pictorul, si mama sa au visat ca trebuie pictat interiorul bisericutei de pe Dealul Chizbaii. Dar, in timp ce se lucra la pictura, chilia a ars. Staretul povesteste ca nenorocirea a fost prevestita de un orb, cu trei zile inainte. De aici, au aparut diferite povesti legate de cauza incendiului. Iar unii l-au acuzat pe staret. Acesta spune insa ca focul a fost un semn pentru credinciosii care munceau duminica. Numai ca multi nu vor sa-l vada. De atunci, numai prin donatii si sponsorizari, chilia a fost refacuta, iar acum se afla in constructie o alta cladire. 


Pr. Protosinghel Varlaam Coroian




 
Numai ca staretul Varlaam e singurul suflet din manastire. Pe vremuri, aici erau 4-5 calugari. Dar toti vin, stau cateva saptamani si pleaca. Staretul spune ca e un loc plin de incercari si griji lumesti. Poate de aceea, anul trecut a parasit si el manastirea pentru vreo doua luni, timp in care lacasul de cult a ramas in grija unui satean. La intoarcere, staretul s-a trezit ca nu mai primeste nici bruma de bani de la Episcopie. Asa ca, acum, e singur in pustiu si fara niciu leu. S-a gandit si la varianta plecarii definitive, dar manastirea ar ramane complet abandonata: „Nu a mai venit nimeni. Am fost vreo cinci calugari, prin 2001-2003. Acum, facem chilii pentru patru calugari, dar nu vin. Schitul e la doar 15 km de Baia Mare si este o enigma ca nu e promovat. Daca ar exista un pic de interes... M-am ocupat de drum, am adus 200 de tone de piatra pe drum. Fac atelier de tamplarie, destul de mare, de 700 mp. Acum, facem altarul de vara. Si totul numai din sponsorizari, fara niciun ban de la stat. Eu am fost plecat vreo doua luni de zile si mi s-a taiat si salariul. Din iunie, nu mai am nici salariu. E o zona cu incercari, nu rezista oricine. Acum trei ierni, am ramas blocat aici 3 saptamani. Am plecat ca eram suparat, eram necajit. Sa stai de unul singur e foarte greu. Dar daca plec, ramane schitul abandonat”. 


Hram la Manastire
Pe o vreme racoroasa si ploioasa, sute de credinciosi din satul Chiuzbaia si localitatile apropiate au participat la hramul Manastirii “Nasterea Domnului”. Amplasata pe deal, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, acest sfant lacas de cult poate fi numit Athosul Maramuresului.





Aici, staretul Varlaam Coroian a facut adevarate minuni construind un complex monahal special care poate fi denumit o frumoasa si binecuvantata Gradina a Maicii Domnului. Toate lucrarile sfinte de la manastire au fost realizate in mare parte cu sprijinul credinciosilor din localitate, sub indrumarea preotului paroh de la biserica din sat, Viorel Mada, ctitorul manastirii, cu binecuvantarea ierarhilor Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului si purtarea de grija a Bunului Dumnezeu. Aici, precum un pusnic adevarat, staretul Varlaam se roaga pentru noi toti si pentru mantuirea noastra.
De aceasta data nu a facut-o singur. Staretul a fost sprijinit de un sobor de opt preoti, avandu-l in frunte pe protopopul Baii Mari, Fabian Coroian, raspunsurile liturghice fiind date de cantareti de la bisericile din Fauresti si de la biserica de lemn din Baia Sprie, in frunte cu parohul preot profesor universitar Adrian Gheorghe Paul.


1 vietuitor
Hram: Nasterea Maicii Domnului
Acces: DN18 Baia Mare-Baia Sprie, drum local spre nord, Chiuzbaia, 6 km;
Egumen: protos. Varlaam Coroian
Cazare: 10 locuri
Adresa: sat Chiuzbaia, 435101, jud. Maramures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu