Buna !

Bine ati venit pe blogul meu de calatorie.
Sper sa gasiti ceva interesant si sa va placa.
Bafta !

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

2012 Anul Omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor








Icoana Anului Omagial 2012 
 
 
Icoana Anului Omagial 2012
 
 
Biserica Ortodoxă Română va acorda, şi anul acesta, o atenţie deosebită celor aflaţi în suferinţă. În şedinţa de lucru din februarie 2011, Sfântul Sinod a hotărât ca anul 2012 să fie Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. Icoana reprezentativă, Pilda Bunului samarinean, exprimă cel mai bine grija Bisericii faţă de semeni.

„Sunt multe minunile de vindecări ale Mântuitorului, de învieri din morţi însă în mod special această temă a Samarineanului milostiv care trimite la una din pildele fundamentale ale Mântuitorului în care vorbeşte despre un om aflat în suferinţă şi care a ajuns în această situaţie din cauza unui jaf şi a unor suferinţe provocate de nişte tâlhari pe drumul de la Ierusalim la Ierihon. În pildă omul acesta şi-a aflat la un moment dat un binefăcător care nu a fost acesta cum s-ar fi putut aştepta cineva. De aceea şi Mântuitorul îi aminteşte înainte un levit, un preot al Legii cele vechi. Binefăcătorul a fost unul de altă provenienţă din Ţara Samariei. Iar Mântuitorul trimite aici şi la alte împrejurări în care făcea referinţă la această dimensiune a comuniunii pe deasupra deosebirilor dintre etnice sau de altă natură dintre oameni. Şi cuvântul cheie pe care este foarte important să-l aducem aminte în această împrejurare este întrebarea Mântuitorului:
Cine este aproapele care căzuse în mâinile tâlharului. Răspunsul a venit de la sine: Cel care a făcut milă cu el. Şi atunci Mântuitorul a zis Mergi şi fă şi tu asemenea! Este o chemare, un îndemn pe care l-a adresat aceluia, dar prin acela nouă, tuturor creştinilor şi anume, de a înţelege cu adevărat calea prin care putem să fim aproapele celui aflat în suferinţă, de a face în mod concret ceva pentru a-i uşura suferinţa”, a explicat pentru TRINITAS TV părintele consilier Florin Şerbănescu de la Sectorul patrimoniu cultural al Patriarhiei Române.

Pilda Bunului samarinean este pictată, din cele mai vechi timpuri, în majoritatea bisericilor româneşti.


De-a lungul întregului an, în Patriarhia Română vor avea loc numeroase manifestări, printre acestea numărându-se şi concursul naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu